''
Logo
64 40 00 46

Viden om gynækologi og kvindesygdomme

Som patient på Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet får du tryg og kompetent behandling og rådgivning. På denne side kan du læse om en række emner inden for gynækologiske lidelser, graviditet og fødsel, overgangsalder, prævention til kvinder, menstruationsforstyrrelser og celleforandringer.


Graviditeten udebliver. Er du barnløs…?

Nu har I prøvet gennem flere måneder eller måske år, og du bliver stadig ikke gravid. Det kan være bekymrende at indse, at der måske er noget galt. Vi kan hjælpe dig på Gynækologisk Klinik i Middelfart, men forinden kan du måske selv prøve at optimere mulighederne. Du ved det jo sikkert, men du har størst sandsynlighed for at blive gravid, hvis du er i 20’erne, normalvægtig og motionerer regelmæssigt og ikke ryger eller drikker alkohol.

Men hvad så, hvis du alligevel ikke bliver gravid? 

Årsagen til den manglende graviditet kan ligge hos dig, hvor æggelederne kan være lukket (fx på grund af tidligere klamydia) eller hvis du ikke producerer æg. Det kan også skyldes manden, hvis han har nedsat sædkvalitet.

Frustrerende nok kan barnløsheden være uforklarlig eller simpelthen skyldes stress og bekymringer. Det er ikke så sjældent, at vi behandler unge par, som burde kunne opnå en helt almindelig graviditet, men hvor der bare ikke sker noget. Den gode nyhed er, at vi kan hjælpe ret mange barnløse ved insemination, hvilket foregår helt ukompliceret.

Vi taler indledningsvis med jer, spørger ind til jeres vaner som kost og motion og undersøger jer begge. Et barnløst par blev såmænd hjulpet, da manden holdt op med at tage de daglige varme karbade. Det hjalp efter kort tid på sædkvaliteten. Husk, at sæd er en friskvare, som har bedst af kølig opbevaring.

Her kan du læse om, hvordan insemination (IUI) foregår på Gynækologisk Klinik i Middelfart.

 

Overgangsalderen – hedeture og humørsvingninger

Vidste du, at det er almindeligt at få depressive symptomer, når du nærmer dig overgangsalderen? Hvis du er i slutningen af 40’erne eller begyndelsen af 50’erne, kan du blive sur og nedtrykt uden grund. Det kan faktisk behandles med østrogen i stedet for antidepressiver.

Ofte hænger dine humørsvingninger sammen med dårlig søvn. Du kan opleve de berygtede hedeture både dag og nat, og du kan få kort lunte, føle dig magtesløs og have svært ved at overskue hverdagen på grund af søvnmangel.

Hos Gynækologisk Klinik kan vi hjælpe dig ved gener i forbindelse med overgangsalderen – også hvis du ikke ønsker at tage hormoner. Du kan eksempelvis få akupunktur mod hedeture, og det hjælper en del af vores patienter.

Læs mere om overgangsalderen, hvad der sker, de almindelige symptomer og hvordan vi på Gynækologisk Klinik i Middelfart kan hjælpe dig med at blive glad og velfungerende.

Prævention til kvinder – barriere, indlæg eller medicin

De sikreste former for prævention er hormonspiral og p-stav. Disse præventionsformer er så sikre, at du er bedre beskyttet mod graviditet, end hvis du bliver steriliseret!

Vidste du i øvrigt, at du kan få lagt en spiral som nødprævention i op til fem dage efter det ubeskyttede samleje? Så er du også beskyttet efterfølgende. 

Det er ikke så almindeligt, at helt unge kvinder bruger spiral, men lægeligt er der ikke noget til hinder for det, selvom du ikke har født. En hormonspiral nedsætter menstruationsblødningerne og kan tilmed lindre de menstruationssmerter, som også yngre kvinder døjer med.

Mange unge kvinder bruger i stedet p-piller, som er en udmærket form for prævention. Du skal bare huske at tage dem – og minipiller skal du endda huske at tage på det samme tidspunkt hver dag. Den nye generation minipiller er dog sikre trods mindre tidsmæssige udsving. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du altid kan huske at tage dine p-piller, kan du overveje at få skudt en p-stav i armen. Så er du næsten helt sikret.

Husk, at ingen form for prævention sikrer 100 procent mod graviditet. Du skal stadig være opmærksom på din krop.

Hvilken form for prævention passer dig bedst? Det rådgiver vi om på Gynækologisk Klinik i Middelfart. Du kan læse om de forskellige præventionsformer her.