''
Logo
64 40 00 46

Opsætning af hormonspiral eller kobberspiral

Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet tilbyder opsætning af spiral, som er en udmærket og sikker præventionsform. Der findes to hovedtyper af spiraler, og speciallægerne Niels Lund og Poul Bak Thorsen lægger dem på samme måde. Kobberspiralen er den traditionelle og billigste type, men nogle kvinder får stærkere menstruationer af den.

Kobberspiralen er velegnet som prævention hos dig, som gerne vil vente lidt med næste barn. Kobberspiraler er hormonfrie og foretrækkes af kvinder, som har med gener i forbindelse med hormonbehandling. Du får en god beskyttelse mod graviditet med en kobberspiral, men sikkerheden er ikke 100 procent.

Du får derimod en næsten 100 sikker prævention med den noget dyrere hormonspiral. Den mindsker blødning og bruges ofte til behandling af kvinder, som har kraftig blødning eller menstruationssmerter. Hormonspiralen kan give nogle hormonelle bivirkninger som uren hud, men de fleste er forbigående og alle forsvinder, når spiralen fjernes.


Sådan foregår anlæggelse af spiral

Når du bestiller tid til anlæggelse af spiral, skal du helst kende din menstruationscyklus. Det bedste tidspunkt at lægge spiral er lige efter menstruationen eller hvor blødning knap er ophørt.

Inden du kommer til Gynækologisk Klinik, skal du gerne tage noget smertestillende cirka en time inden. Anlæggelsen kan give lidt smerter. Tag derfor gerne to Panodil/Pamol/Pinex á 500 mg og to tabl. Ipren á 200 mg.

Inden spiralen lægges, bliver du ultralydsscannet, og vi lægger lidt lokalbedøvelse på livmoderhalsen. Når vi har lagt spiralen, kontrollerer vi placeringen med en ultralydsscanning.

Du kan som regel gå på arbejde umiddelbart efter. Det er dog ret almindeligt, at du får nogle lette menstruationslignende smerter – kraftigst lige efter indgrebet.

Efter spiralanlæggelse – sådan skal du gøre

Ethvert gynækologisk indgreb giver en risiko for infektioner, så du skal helst ikke have noget i skeden de næste fire dage. Det vil sige undgå sex, tamponer og svømmehal/badning. Du kan derimod fint være fysisk aktiv og deltage i sport m.m.

Du kan bløde lidt i dagene efter spiralanlæggelse. Det er normalt. Du må derimod ikke få tegn på infektion, altså feber, dårlig lugt eller udflåd. Så skal du kontakte os og eventuelt få behandling.

Det er en god ide at komme til kontrolscanning cirka fire måneder efter anlæggelse af spiralen. Hvis spiralen på dette tidspunkt sidder, hvor den skal, behøver du som regel ikke komme til yderligere kontroller.

Bivirkninger af spiralen

Hvis du får en kobberspiral, kan du som nævnt får kraftigere menstruation. De fleste kan leve med det, men enkelte bliver generet. Kontakt os for rådgivning, hvis du overvejer anden prævention.

Hormonspiralen kan give nogle bivirkninger, for eksempel uren hud, hårtab og væskeophobning (ødemer). Enkelte kvinder bliver triste og psykisk påvirkede. Pletblødning eller uregelmæssig menstruation er almindeligt i en indkøringsfase på et par måneder. De fleste kvinder bliver dog glade for den mindskede blødning og de færre menstruationssmerter med hormonspiralen.  

Vi anbefaler skift af spiral efter fem år. Hos patienten, som har fået spiral på grund af smerter, er effekten ofte lidt kortere, og da bør spiralen skiftes efter 3½-4 år