64 40 00 46

Spiral

Spiraltyper

Der findes 2 hovedtyper af spiraler. Kobberspiral er den traditionelle og den billigste. Spiralen medfører i reglen let øget blødning, men har ellers ingen bivirkninger.  Sikkerheden er god, men ikke 100%.

Hormonspiralen mindsker blødning og er næsten 100%  sikker prævention, men koster noget mere og kan have hormonelle sideeffekter. De fleste er forbigående og alle forsvinder når spiralen fjernes. Spiralen anvendes ofte som behandling af kraftig blødning eller menstruationssmerter.

 

Anlæggelse af spiral:

Det er hensigtsmæssigt at lægge spiral netop efter menstruation eller hvor blødning knap er ophørt.

Tag gerne smertestillende ca. 1 time inden. F.eks. 2 tabl. Pamol/Pinex á  500 mg og 2 tabl. Ipren á 200 mg.

Inden spiralen lægges bliver du ultralydsskannet og der lægges en smule lokalbedøvelse på livmoderhalsen – dette kan naturligvis fravælges.

Når spiralen er lagt, kontrolleres placeringen med ultralyd.

Efterfølgende vil der typisk være lette menstruationslignende smerter -  kraftigst netop efter indgrebet.

De fleste vil være i stand til at gå på arbejde umiddelbart efter.

 

Efter spiralanlæggelse:

Du har en øget infektionsrisiko og vi anbefaler, at du undgår at have noget i skeden de næste 4 dage. Undgå sex, tamponer og svømmehal/badning. Du kan derimod fint være fysisk aktiv og deltage i sport m.m.

Der kan være en smule blødning i dagene efter spiralanlæggelse.

Hvis der er tegn på infektion – feber, udflåd eller dårlig lugt – bedes du henvende dig, så du kan få relevant behandling.

Vi foreslår kontrolskanning 3-4 måneder efter anlæggelse af spiralen. Hvis spiralen er på plads på dette tidspunkt er der normalt ikke grund til yderligere kontroller.

 

Bivirkninger:

Kobberspiralen kan som anført øge blødningsmængden, men dette tolereres fint af de fleste.

Hormonspiral kan give problemer med uren hud, hårtab og væskeophobning (ødemer). I sjældne tilfælde psykisk påvirkning med nedstemthed. Der er ofte en indkøringsfase på et par måneder med uregelmæssig blødning/pletblødning. Den positive effekt på blødningsmængden er dog hos de fleste en stor gevinst. Der er normalt også positiv virkning på menstruationssmerter.  

Vi anbefaler skift af spiral efter 5 år.