64 40 00 46

Lichen Sclerosus

Hvad er det for en sygdom ?

Sygdommen har ikke noget dansk navn. Det er en kronisk hudlidelse med forandringer og skrumpning af huden ved skeden. Sygdommen er ofte stærkt kløende med tynd og sårbar hud eller slimhinde, der let kan revne. Der kan med tiden komme forsnævring af skedeindgangen.

Huden er oftest bleg og hvid og der er tendens til, at huden revner ved samleje. Der er øget risiko for infektion og svamp i området.

Lichen sclerosus går ikke op i skeden. Sygdommen kan ses hos kvinder i alle aldre, men er hyppigst hos midaldrende kvinder. Lichen sclerosus er ikke smitsom.

Hvorfor får jeg sygdommen?
Grunden er ukendt, men er en autoimmun sygdom, dvs. at man danner antistoffer mod sit eget væv.

Diagnosen
Stilles ved en vævsprøve fra det forandrede område.

Lokalisation af sygdommen
Symmetrisk, omfattende oftest clitoris og de små skamlæber, men kan ses i hele mellemkødet og ned mod endetarmen.

Hyppigste symptomer
Kløe og rifter.

Behandling
Dermovat creme 0,05%
1. måned 2 gange dagligt
2. måned 1 gang dagligt
3. måned 2 gange ugentligt

Vedligeholdelsesbehandling
Dermovat 1-2 gange om ugen ved sengetid.

Kontrol
Efter 3-4 måneder. Herefter 1 gang pr. år, men du bør henvende dig tidligere ved symptomer eller evt. sår, som ikke heler.

Hvad kan jeg selv gøre ?
Undgå at irritere huden omkring skedeindgangen. Lad være med at bruge sæbe og andet, der kan irritere, f.eks. hygiejnespray. Nøjes med at vaske dig med vand en gang om dagen. Brug løstsiddende tøj og undertøj. Ved samleje er det vigtigt med et smøremiddel, og vegetabilsk olie er her bedst, da det ikke indeholder alkohol eller konserveringsmidler. F.eks. mandelolie eller olivenolie. Gør det ondt ved samleje, kan man anvende f.eks. Xylocain-gel 15-20 minutter før samlejet, men det må ikke smøres på området ved clitoris og ind i skeden, så forsvinder følelsen.

Prognose
Der er sammenhæng mellem lichen sclerosus og hudkræft. Sandsynligheden for at udvikle kræft for en kvinde, som behandles og kontrolleres for lichen sclerosus er mindre end 5%.