''
64 40 00 46

Lichen Sclerosus

En af de gynækologiske lidelser, vi jævnligt ser på Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart, er lichen sclerorus. Sygdommen har ikke noget dansk navn, men det er en kronisk hudlidelse med forandringer og skrumpning af huden ved skeden. Sygdommen er ofte stærkt kløende med tynd og sårbar hud eller slimhinde, der let kan revne. Der kan med tiden komme forsnævring af skedeindgangen.


Hvide kønslæber, kløe og revner

Du kan have lichen sclerosus, hvis du har langvarig tør kløe omkring de indre kønslæber og tendens til revner ved samleje. En del kvinder har svie og smerter gennem flere år, inden de bliver henvist til Gynækologisk Klinik for nærmere undersøgelse. Rigtig mange har i en årrække fået behandling for svamp. Der er en øget risiko for infektion og svamp i området, og du kan have revner og sår, som ikke vil hele. 
Hvis du bliver hvid og bleg omkring kønslæberne, bør du kontakte din læge og bede om en henvisning til gynækolog, for det er et typisk symptom ved lichen sclerorus.

Lichen sclerorus er en autoimmun sygdom

Vi ved ikke, hvorfor du får lichen sclerorus. Det er en autoimmun sygdom, hvilket vil sige, at man danner antistoffer mod sit eget væv. Sygdommen kan ses hos kvinder i alle aldre, men den er hyppigst hos midaldrende kvinder. Lichen sclerosus er ikke smitsom. 

Lokalisation af sygdommen 

Lichen sclerorus forekommer symmetrisk i underlivet, omfattende oftest klitoris og de små skamlæber, men kan ses i hele mellemkødet og ned mod endetarmen. Lichen sclerosus går ikke op i skeden.

De hyppigste symptomer er kløe og rifter.

Behandling af lichen sclerosus

På Gynækologisk Klinik stiller vi diagnosen lichen sclerorus ved en vævsprøve fra det forandrede område. Derefter bliver du behandlet med Dermovat-creme, som er et stærkt hudmiddel med binyrebarkhormon.


Dermovat creme 0,05%
1. måned 2 gange dagligt
2. måned 1 gang dagligt
3. måned 2 gange ugentligt

Vedligeholdelsesbehandling af lichen sclerosus

Dermovat 1-2 gange om ugen ved sengetid. 

Kontrol efter lichen sclerosus

Efter 3-4 måneder. Vi har tidligere anbefalet årlig kontrol, men meget taler for at du selv skal reagere, hvis der kommer symptomer, som ikke reagerer på behandling. Vi kontrollerer derfor ikke altid patienterne årligt.

Hvad kan jeg selv gøre? 

Undgå at irritere huden omkring skedeindgangen. Lad være med at bruge sæbe og andet, der kan irritere, f.eks. hygiejnespray. Nøjes med at vaske dig med vand en gang om dagen. Brug løstsiddende tøj og undertøj. Ved samleje er det vigtigt med et smøremiddel, og vegetabilsk olie er her bedst, da det ikke indeholder alkohol eller konserveringsmidler. F.eks. mandelolie eller olivenolie. Gør det ondt ved samleje, kan du eksempelvis anvende Xylocain-gel 15-20 minutter før samlejet, men det må ikke smøres på området ved klitoris og ind i skeden, så forsvinder følelsen. 

Prognose – og opmærksomhed

Vær opmærksom på, at der er sammenhæng mellem lichen sclerosus og hudkræft. Sandsynligheden for at udvikle kræft for en kvinde, som behandles og kontrolleres for lichen sclerosus er mindre end 5%.

Hos en velbehandlet patient er risikoen med stor sikkerhed lavere endnu.

Nye behandlinger af lichen sclerosus

Der er stigende opmærksomhed på, at nogle patienter har gavn af laserbehandling. Vi henviser til behandling på sygehus, hvis den traditionelle behandling med binyrebarkhormon ikke har tilstrækkelig effekt.