''
64 40 00 46

Gynækologiske lidelser

Vi behandler alle almindelige underlivssygdomme hos kvinder på Gynækologisk Klinik i Middelfart. Speciallæge i gynækologi Niels Lund har siden 2004 behandlet og rådgivet patienter fra både Fyn og det østlige Jylland.

Niels Lund er specialiseret i blandt andet celleforandringer og livmoderhalskræft. Han har desuden været tilknyttet forskningsprojekter om behandling af fibromer, som er hyppige og godartede, men ofte generende muskelknuder i livmoderen. Fibromer fører ligesom endometriose ofte til smerter og kraftig menstruation, som påvirker kvindens dagligdag. Gynækologiske lidelser kan være ganske ufarlige, men ikke desto mindre ubehagelige – og for enkelte kvinder næsten invaliderende.

Her kan du læse om almindelige symptomer og gynækologiske lidelser, som vi behandler på Gynækologisk Klinik.


Blødningsforstyrrelser og pletblødning

Det er almindeligt at opleve gynækologiske lidelser som blødningsforstyrrelser og pletblødning – især, når du nærmer dig overgangsalderen. Du kan også have pletblødning under graviditeten eller i begyndelsen, når du bruger en ny form for prævention. Blødningsforstyrrelser kan behandles på forskellige områder, eksempelvis med kryobehandling, hvor vi fryser slimhinden med en metalprobe, som er afkølet med gas.

Blødning fra underlivet kan i sjældne tilfælde skyldes kræft i livmoderen, og det skal du naturligvis reagere på. Da er blødningen ofte brunlig og svag, og du oplever den måske bare som en pletblødning. Du skal være særligt opmærksom efter overgangsalderen, hvor risikoen for kræft i livmoderen stiger.

Hvis du bløder ved samleje, bør du kontakte din læge – også hvis du er yngre kvinde. Livmoderhalskræft giver som udgangspunkt ingen symptomer, og det er årsagen til, at du bliver indkaldt til smear-test hvert tredje år. Ved svære celleforandringer kan du imidlertid bløde fra livmoderhalsen, og det er vigtigt at få undersøgt hurtigt.

Kønssygdomme

Seksuelt overførte sygdomme kan give mange gener som svie og smerter, og eksempelvis klamydia kan også føre til barnløshed. På Gynækologisk Klinik i Middelfart behandler vi kønssygdomme og rådgiver om prævention til kvinder.

HPV er en seksuelt overført virus, som kan lede til livmoderhalskræft og som desværre koster unge kvinder livet hvert år. Vi anbefaler HPV-vaccine til alle piger inden den seksuelle debut, og i en del tilfælde kan det også være relevant for dig som seksuelt aktiv at få HPV-vaccinen.

Smerter ved samleje og underlivssmerter

Alt for mange kvinder går rundt med smerter i underlivet, og du kan have så ondt ved samleje, at det påvirker dit sexliv. Smerterne kan skyldes mange ting, gynækologiske lidelser eller eksempelvis spændte muskler i bækkenbunden efter fødsel eller traumer. I en del tilfælde kan vi henvise dig til en specialfysioterapeut, som hjælper dig med afspændingsøvelser.

Du kan også lide af eksempelvis underlivsbetændelse eller blærebetændelse eller – hvis smerterne er stået på over længere tid – tilstanden lichen sclerosus, som er en såkaldt autoimmun sygdom. Hvis du bliver hvid på indersiden af kønslæberne og har kløe, bør du blive undersøgt for lichen sclerosus.

Gynækologisk Klinik i Middelfart undersøger dig og afklarer, om dine underlivssmerter eksempelvis stammer fra livmoderhalsen, livmoderen, æggelederne eller æggestokkene.

Kraftig menstruation og menstruationssmerter

De seneste årtier er vi blevet opmærksomme på, at eksempelvis endometriose er en tilstand, som mange kvinder lider af. Hvis du er så påvirket af smerter ved menstruation, at du har vanskeligt ved at arbejde, skal du muligvis udredes for endometriose. Op mod ti procent af alle kvinder i den fødedygtige alder lider af endometriose.

Kraftig menstruation er desværre et vilkår for mange kvinder, og den er ofte tiltagende op mod overgangsalderen. Vi kan på Gynækologisk Klinik i Middelfart blandt andet hjælpe dig med medicin, som nedsætter menstruationen. Det kan også være nødvendigt, at du får en udskrabning for at afklare årsagen til blødning. Dette afhænger af din tilstand, som vi udreder.