''
64 40 00 46

Ny hjemmeside www.kvindesygdomme.dk

Hvis celleprøven hos din egen læge har vist, at du har celleforandringer, bliver du henvist til undersøgelse hos en speciallæge. Hos Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart er klinikkens personale specialiseret i celleforandringer og livmoderhalskræft. Vi foretager en udvidet celleprøve (KBC) for at afklare graden af dine celleforandringer. Hvis det viser sig nødvendigt, kan vi her på klinikken efterfølgende foretage et såkaldt keglesnit.

Som udgangspunkt er det dog vigtigt at understrege, at celleforandringer forekommer langt hyppigere end egentlig livmoderhalskræft. Det er naturligt, hvis du er bekymret, men i mange tilfælde forsvinder celleforandringerne af sig selv.


Keglesnitsoperation (konisation)

Hvis det viser sig, at du har reelle celleforandringer på livmoderhalsen, anbefaler vi et keglesnit, som du kan få foretaget her på Gynækologisk Klinik. Det er stadig vigtigt at understrege, at celleforandringer ikke er livmoderhalskræft og at stort set alle kvinder bliver fuldstændig helbredt.

Selve indgrebet tager 15-20 minutter. Hvis du har stillesiddende arbejde, kan du gå på arbejde dagen – ellers kan det være en god ide med et par hviledage hjemme.

Forberedelse:

Der er ingen forberedelse inden keglesnitsoperationen. Du kan eventuelt tage to Panodil-tabletter ½ - 1 time inden indgrebet.

Sådan foregår keglesnittet:

Keglesnit foregår via skeden. Der lægges lokalbedøvelse i livmoderhalsen. Med en elektrisk slynge skærer vi et stykke af livmoderhalsen, og eventuel blødning standses.

Navnet keglesnit kommer i øvrigt af den prøve, som vi før i tiden fik ud med kirurgisk teknik. Med moderne operationsteknik er prøven ikke kegleformet.

Efter keglesnittet:

Efter indgrebet skal du vente cirka ti minutter i venteværelset, så vi er sikre på, at du ikke bløder meget, inden du går hjem. Der bliver normalt ikke lagt tampon, og blødningen vil være minimal.

Du kan få lette smerter i underlivet, og det kan behandles med smertestillende håndkøbsmedicin, f.eks. Panodil eller Ipren.

Det er normalt at bløde lidt fra skeden i op til 14 dage efter indgrebet. Hvis blødningen tiltager (mere end normal menstruationsstyrke) eller det bløder med store klumper, skal du kontakte klinikken. Udenfor klinikkens åbningstid skal du henvende dig til vagtlægen.

7-10 dage efter indgrebet kan der komme en ny blødning. Dette skyldes, at sårskorperne løsnes.

Undersøgelse af keglesnittet:

Det vævsstykke som er blevet fjernet ved keglesnitsoperationen, bliver sendt til mikroskopisk undersøgelse. Du vil få skriftlig besked via e-mail/brev herfra i løbet af 14 dage. Opfølgningen vil normalt være en celleprøve efter seks måneder. Her vil der desuden blive testet for HPV-virus.

Almen vejledning:

Ethvert indgreb i skeden indebærer en vis risiko for infektion. For at mindske denne risiko anbefaler vi, at du undgår samleje, karbad, svømning eller anvendelse af tampon indtil blødningen er ophørt (ca. 14 dage)

For at undgå at få mere blødning bør du undlade tunge løft og sport, indtil blødningen er ophørt.

Du kan gå på arbejde efter få dage. Har du stillesiddende arbejde, kan du gå på arbejde umiddelbart.

Efterkontrol:

Tid til kontrol aftales, når du får svar på den mikroskopiske undersøgelse.

Udvidet prøve ved celleforandringer (KBC)

Når vi på Gynækologisk Klinik skal undersøge dig nærmere for celleforandringer, kigger vi på livmoderhalsen og tager yderligere prøver (KBC). Dette omfatter en ny børsteprøve fra livmoderhalskanalen samt to til fem små vævsprøver – biopsier.

Der er sjældent større gener ved prøvetagning, men du kan få smerter, og vi plejer derfor at lægge lidt lokalbedøvelse inden vi tager prøverne. Som lægger vi til sidst en tampon, som du kan fjerne efter to til tre timer. Du kan bløde lidt efterfølgende og du bør derfor undgå risiko for infektion.

Det vil sige: undgå samleje, karbad og almindelige tamponer i fire dage efter undersøgelsen.

Du får svar på prøverne efter to til tre uger. Du får svaret per e-mail, og vi vil samtidig komme med en plan for det videre forløb. I tilfælde af reelle celleforandringer vil vi foreslå at lave et keglesnit (se nedenfor).

Er der lette grader af forandring, vil vi som regel foreslå ny kontrol efter cirka seks måneder.

Forholdsregler

Du bør undgå samleje, karbad og svømmehal og bruge bind i stedet for tampon i 1-2 uger. Efterfølgende skal du bruge kondom ved samleje, så længe der er udflåd.