''
64 40 00 46

Abort

Du kan på Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart få en medicinsk abort uden at skulle kontakte din praktiserende læge. Dette har været en mulighed siden 2005, men få kvinder er klar over det: Gravide kvinder kan henvende sig direkte til en praktiserende gynækologisk speciallæge og blive vejledt og få foretaget abortindgreb. 

Du skal således ikke have en henvisning til speciallæge til abortindgreb, og det er ikke nødvendigt, at du får foretaget aborten på sygehuset.

For at foretage medicinsk abort skal du være meget tidligt gravid, dvs. ikke mere end 8 uger + 6 dage = 62 dage.

Du bør ikke være alene den dag, du aborterer.


Medicinsk abort

Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart kan forestå medicinsk abort frem til graviditetsuge 9 (8 uger + 6 dage). Medicinsk abort er en gennemprøvet metode med god sikkerhed og minimale komplikationer. Jo tidligere aborten gennemføres, jo lettere bliver forløbet. Samtidig er succesraten højere, jo tidligere behandling påbegyndes.

Normalt vil vi kunne konstatere en graviditet med ultralydsscanning, men ved meget tidlige graviditeter supplerer vi ofte med blodprøver for graviditetshormon.


Du skal være klar over, at der ikke er 100 procent succes og at det er vigtigt at blive kontrolleret. Vi vil oftest give dig tid til ny scanning ca. 14 dage efter aborten. På den måde sikres, at aborten er gennemført og samtidig vil vi rådgive dig om fremtidig prævention. 

Dette spørger vi om inden aborten

Inden du kan få den medicinske abort, optager vi en journal og foretager en gynækologisk undersøgelse inkl. ultralydsscanning og undersøgelse for klamydia. Du skal endvidere læse og underskrive ”Anmodning om svangerskabsafbrydelse”. Dette er lovpligtigt – og vi er desuden forpligtet til at registrere forekomsten af aborten i de centrale registre.

Sådan foregår den medicinske abort

Inden du går hjem, tager du to tabletter Mifegyne, der vil bevirke, at graviditeten går til grunde i løbet af et døgn. Det er herefter ikke længere muligt at fortryde. I det/de første døgn kan det forekomme, at du begynder at bløde. Dette er helt normalt.

Du får udleveret tre tabletter Cytotec, to stk. Panodil og to stk. Ipren, som du får med hjem. De skal alle sammen tages om morgenen to døgn senere. Cytotec kan synkes, eller du kan vælge selv at placere dem dybt i skeden. Det sidste er mest effektivt og giver færrest gener. Cytotec får livmoderen til at trække sig sammen og livmodermunden til at åbne sig, hvorved graviditeten udstødes. Dette sker normalt i løbet af tre til seks timer. Blødningen vil være kraftigere end en normal menstruation, eventuelt med klumper, ligesom sammentrækninger af din livmoder kan medføre lette til moderate smerter. Selvom blødningen er kraftig, er det yderst sjældent, at der er behov for nogen behandling. Nogle kvinder kan føle ubehag i form af kvalme og utilpashed under forløbet. Dette kan være generende, men ikke unormalt.

Som smertestillende kan du anvende håndkøbsmedicin, for eksempel to tabletter Ipren sammen med to tabletter Paracetamol (Pamol/Pinex/Panodil). Du må dog ikke tage mere end seks Ipren og otte Paracetamol per dag. Efter aborten er det normalt at bløde lidt kraftigere end en normal menstruation og at have lette murrende menstruationssmerter, men det vil langsomt aftage i løbet af cirka to uger.

Efter aborten – sygemelding og ro

Behovet for sygemelding er individuelt, men regn med at tage den med ro et par dage. Undgå samleje, karbad og swimmingpool så længe du bløder, og anvend ikke tampon. Med hensyn til prævention kan du begynde med p-piller om aftenen, den dag du har taget Cytotec-tabletterne. Hvis du ønsker spiral, kan den oplægges efter næste menstruation.

Vi følger op på dig efter aborten

Vi ringer til dig, dagen efter du har taget Cytotec, så vi kan høre, hvordan du har det og om hvordan forløbet har været.

To uger efter første besøg skal du komme til en kontrolskanning. Det er vigtigt, at du møder op, da vi enkelte gange ser, at graviditeten fortsætter trods medicinen.